Заболявания на роговицата

Какво е роговица?

Ако си представим окото като камера, роговицата е стъклото пред лещата на камерата. Роговицата е “прозореца”, през който светлината достига окото и осигурява по-голямата част от фокусиращата сила на очите. Роговични наранявания, заболявания или унаследени състояния могат да причинят намаление на прозрачността и изкривяване на роговицата, при което да се блокира свободното преминаване на светлина към ретината в задната част на окото. Това води до намаляване на зрението и понякога до слепота. В някои случаи роговичните наранявания и заболявания могат да бъдат силно болезнени.

Какво може да причини роговично нараняване?

Почти всяко чуждо тяло може да причини нараняване на окото и по-специално на роговицата, която е най-застрашената част от окото. Ножове, моливи и други остри предмети могат да причинят тежко нараняване на роговицата. Фойерверките и токсичните химикали, особено основите, също могат сериозно да я увредят. При опастност от изгаряне с токсични химикали е абсолютно необходима защита на роговицата чрез измиване на окото с вода. При работа с висок риск от нараняване или изгаряне е задължително ползването на защитни очила и други предпазни средства.

Какво причинява роговични заболявания и дегенерации? Инфекциите – бактериални, гъбични или вирусни, често са причина за сериозно роговично увреждане. Патологична деформация на роговицата – кератоконус, дегенерация след операция от катаракта – едем на роговицата, както и някои процеси на стареене също могат да засегнат прозрaчността и здравето на роговицата.