Дегенерация на макулата

Какво е дегенерация на макулата?

Когато чувствителните на светлина клетки в макулата постепенно спират да функционират и рано или късно умират, това се нарича дегенерация на макулата. Това заболяване се среща най-често при хора над 60-годишна възраст и в този случай се нарича възрастова дегенерация на макулата. По-редки са някои наследствени форми на дегенерация на макулата, които засягат деца и млади хора. Дегенерацията на макулата не причинява слепота. Въпреки, че някои дейности като четене и шофиране се затрудняват или стават почти невъзможни, не е нужно да се страхувате от падане в тъмното, спъване в мебелите, блъскане в стените или носене на бастун. Пациентите продължават да имат полезно периферно зрение и са в състояние да извършват обичайните си всекидневни дейности.

Какви са симптомите на дегенерацията на макулата?

Основният симптом за дегенерация на макулата е намаляване или загуба на централното зрение и запазване на периферното зрение. Дегенерацията на макулата създава трудности при близка и детайлна работа, като четене или вдяване на игла. В някои случаи цветовете губят яркостта си, правите линии изглеждат изкривени или пречупени или в централното зрение се появяват тъмни петна.

Какви са рисковите фактори за развитие на макулна дегенерация?

По-голяма вероятност за развитие на заболяването има при хора, които на възраст над 50 години, такива, които се хранят с богати на мазнини храни, имат наднормено тегло, пушат цигари, имат артериална хипертония, или имат фамилна история за макулна дегенерация.

Какво причинява дегенерация на макулата?

Много възрастни хора развиват дегенерация на макулата като естествен процес на стареене. Двата най-често срещани вида възрастови дегенерации на макулата са “суха” и “ексудативна (влажна)”. Повечето пациенти (между 85% и 90%) имат “суха” форма на макулна дегенерация. Тя е причинена от стареене и изтъняване на тъканта на макулата. Обикновено намалението на зрението е бавно и постепенно. “Ексудативната” дегенерация на макулата се нарича така поради изтичане на кръв и течност в тъканта на ретината от новообразуваните кръвоносни съдове в дълбочина под ретината – процес, наречен неоваскуларизация. Новообразуваните кръвоносни съдове започват да навлизат в ретината, повреждайки и унищожавайки клетките на макулата. Причината за внезапното развитие на тези съдове все още не е известно. При тази форма на дегенерация намалението на зрението настъпва по- бързо и е по-значително.

Как се поставя диагнозата?

По време на прегледа при офталмолог на първо място се изследва зрителната острота на пациента, оглежда се предният очен сегмент, както и очното дъно с помощта на специален уред, наречен офталмоскоп или с помощта на специална леща. Лекарят може да помоли пациента да гледа в малък уред, съдържащ специфична мрежа, наречена мрежа на Амслер. Чрез нея пациентът може да установи дали забелязва нагънати линии, петна или липсващи участъци.

Най-съвременният метод за диагностика на макулна дегенерация е оптичната кохерентна томография ОСТ. В медицински център „Визио“, пациентите имат възможност да бъдат изследвани с апарат от най-ново поколение Optovue AngioOCT, даващ възможност за детайлно разглеждане на структурата и слоевете на ретината и макулата.  В резултат накоето могат да бъдат установени различните микроструктурни изменения в тях, както и в тяхното кръвоснабдяване. Друг метод за диагностика на макулна дегенерация е заснемането на очното дъно чрез Fundus Camera Canon CX-1. Апаратът дава възможност за извършване на изследването без да има необходимост от инжектиране на контрастно вещество, което при предразположени пациенти може да доведе до  алергични реакции. В основата на тази съвременна и неинвазивна методика стои автофлуоресценцията на липофусцина в пигментните клетки на ретината.